
הקונצרט הרביעי של הסדרה הסימפונית הגדולה התקיים השבוע במרכז לאמנויות הבמה הרצליה. בקונצרט השתתפה התזמורת הסימפונית חיפה. על התזמורת ניצח המאסטרו האיטלקי Jacopo Sipari di Pescasseroli חובב גלישת רוח ועורך דין נודע, הוא המנצח הראשי של תיאטרון האופרה והבלט הממלכתי של מקדוניה, מנצח אורח של התיאטרון הלאומי של בלגרד ושל התזמורת הסימפונית של מקסיקו.
בינואר 2020 זכה Jacopo Sipari di Pescasseroli בפרס האופרה המוזהבת (אוסקר לדור החדש) שהוענק לו על ידי הקונפדרציה הלירית של תיאטראות האופרה האיטלקית כאחד המנצחים הצעירים והמבטיחים ביותר בקו הרקיע של האופרה האיטלקית. ב-2024 קיבל את התואר "שגריר פוצ'יני בעולם", ובין 2016 ל-2018 היה המנצח האורח הראשי של קרן פסטיבל פוצ'יני.
כיום Yakopo Sipari הוא פרופסור בקונסרבטוריון הלאומי של Jesualdo da Venosa בפוטנץ והמנהל המוזיקלי של תיאטרון האופרה והבלט הלאומי בוורנה (בולגריה). מאז 2022, הוא מונה למנהל האמנותי והמוזיקלי של תיאטרון האופרה והבלט הלאומי של טירנה (אלבניה). מאז 2023 - מנהל מוזיקלי של התזמורת הסימפונית של אברוצו (איטליה).
הסולנית האורחת היתה - הכנרת הנהדרת אביגיל ווסטינה מאלבניה, שם היא כיום מנהלת האנסמבל הלאומי לאופרה, בלט ופולקלור. אביגיל למדה כינור בקונסרבטוריון במילאנו ואחר כך בבית הספר למוזיקה ופיסול באקדמיית קיג'יאנה. היא הופיעה עם המנצחים הטובים בעולם. ווסטינה חזרה לאלבניה כמנהלת האמנותית של תיאטרון האופרה והבלט הלאומי, אותו הובילה בין 2013 ל-2021 (כיום מוחזקת על ידי יאקופו סיפארי). אביגיל ווסטינה משתפת פעולה עם חברות ההקלטה המפורסמות בעולם - דקה, דויטשה גרמאפון, טקטוס ואחרות. במאי 2020, היא זכתה בתואר אביר כוכב איטליה.
את התוכנית הפעם ערכתי במחשבה להביא לכם ידידי שתי יצירות שאינן מושמעות משום מה [משום ש....] בארץ אבל יופיין אינו ניתן להכחשה.
קונצ'רטו לכינור עם תזמורת של מקס ברוך
הסימפוניה מס' 2 של סרגיי רחמנינוב.
כמו בכל קונצרט פתחתי את הערב בהצגה של שני חלקיו. סיפרתי על חייו ועבודתו של מקס ברוך כמו גם על חייו של סרגיי רחמנינוב.
מקס ברוך........ [קצת טריוויה...קצת רכילות ] (1838-1920), זוכה מלגת מוצרט, תלמידם של פרדיננד גילר וקארל ריינקה, מנהל אמנותי של מספר תזמורות ומוסדות מוזיקליים, בפרט, מחלקת ההלחנה שלאוניברסיטת המוזיקה בברלין בשנים 1893-1910, היה ידוע לבני דורו כמחבר של סימפוניות, אופרות, אורטוריות ויצירות אחרות למקהלה ותזמורת. כיום הוא ידוע בעיקר בזכות יצירותיו בז'אנר הקונצרט האינסטרומנטלי, וכן בזכות היצירה שלו "כל נדרי" לצ'לו עם תזמורת.
קונצ'רטו לכינור בסול מינור, הראשון מבין שלוש יצירות של המלחין בז'אנר זה, מתחרה בלהיטי עולם בפופולריות - קונצרטים של מנדלסון, בטהובן, צ'ייקובסקי, ברהמס, סיבליוס. הוא נכנס מזמן ובתקיפות לרפרטואר הכנרים.
הרישומים של חיבור זה מתוארכים לשנת 1857, כאשר ברו בן ה-19 סיים את לימודיו בקונסרבטוריון בקלן. הצגת הבכורה של המהדורה הראשונה התקיימה בשליטת המחבר ב-24 באפריל 1866 בקובלנץ. אולם המחבר המשיך לשפר את הקונצ'רטו, והתייעץ עם הכנר המצטיין יוסף יואכים, שביצע לראשונה את הגרסה הסופית ב-7 בינואר 1868 בברמן. עד מהרה הושמע הקונצרט בערים אחרות. בדף השער של הפרטיטורה יש הקדשה: "ליוסף יואכים לאות ידידות". עד מהרה נכללה היצירה ברפרטואר שלהם פרדיננד דוד ולאופולד אור, ולאחר מכן גדולי הכנרים בעולם האחר.
סרגיי רחמנינוף.... [קצת טריוויה...קצת רכילות] כולל האנקדוטה [צריך לקצר]
סרגיי רחמנינוב הוא לא רק הפסנתרן, המנצח הרוסי הגדול ביותר, אלא גם מלחין, בפרט, מחברן של שלוש סימפוניות. סימפוניה אי מינור שלי מס' 2, אופ. 27, היא כתבה בשנים 1906-1907 והקדישה אותו לסרגיי איבנוביץ' טנייב, אחד ממוריו. הצגת הבכורה של הסימפוניה התקיימה בתיאטרון מרינסקי בפברואר 1908, בהנחיית המחבר.
עד ליצירת הסימפוניה מס' 2, בילה רחמנינוב שתי עונות מצליחות כמנצח תיאטרון הבולשוי במוסקבה, ולאחר מכן עבר ב-1906 לדרזדן עם אשתו ובנותיו, שם במשך שלוש שנים הקדיש את עצמו לחלוטין להלחנה. בתקופה זו הופיעה הסימפוניה השנייה, שנכתבה עשר שנים לאחר הכישלון מחריש האוזניים של הראשונה. למרות שלרחמנינוב כבר היו מאחוריו את הניצחונות של הקונצ'רטו השני והשלישי לפסנתר, הוא התרגש מאוד מהבכורה הסימפונית החדשה. עם זאת, הביצוע הראשון של הסימפוניה בסנט פטרבורג היה הצלחה גדולה.
על תרומתו המשמעותית של המוזיקאי לעולם התעופה לא הרבה אנשים מכירים... איגור סיקורסקי, טייס רוסי צעיר, מהנדס מטוסים, עזב את רוסיה בחיפזון עם פרוץ מהפכת 1917, והתיישב באמריקה לאחר מסע ארוך. שם הקים חברת תעופה שעבדה עבור מהגרים רוסים, והייתה ממוקמת בחוות תרנגולות בפרברי ניו יורק. פעם ביקר בסדנה המלחין והפסנתרן סרגיי רחמנינוב. לאחר שלמד על מצבו של בן ארצו , הוא רשם צ'ק על סך 5,000 דולר סכום השווהה היום לכ - 200,000$ עם המילים "החזר לי כשתוכל". ושנה לאחר מכן, המסוק האמריקאי הגדול ביותר של סיקורסקי המריא לראשונה!
בכדי להיזכר ברגעי הקסם של אותו קונצרט מצרף לכם שלושה קטעי מוזיקה.
קטע מהקונצ׳רטו של ברוך, ההדרן שניגנה הסולנית לאחר שזכתה לסטנרינג אוביישן (יש מילה בעברית?) וקטע מהסינפוניה השניה של רחמנינב.
אז כמו תמיד לחיצה על הלינקים יתנו לכם הזדמנות נוספת לההנות מאותם רגעי הקסם מתוך הקונצרט האחרון.
תהנו והפיצו הלאה.
המוזיקה בימים מורכבים אלה היא נחמה ומקלט לכל מי שמחפש להימלט מהיום-יום, גם אם רק לשעתיים.
One - Two a One Two Three! Orchestra בבקשה
הקונצרט הבא, הקונצרט החמישי בסידרה, נארח את המנצח האורח מגרמניה מארק נימאן,
והפסנתרן: אלון קריב.
ומה בתוכנית:
ברהמס: קונצ׳רטו לפסנתר ולתזמורת מס.1
בטהובן: סימפוניה מס.5
אפשר להוסיף קטע אחד או שניים מיוטיוב של היצירות ו/או playlist מהיוזר שלך בספוטיפי.
והקונצרטים האחרונים בסידרה:
6 התזמורת הסימפונית ירושלים
יום חמישי 8.5.25 20:00
מנצח: לאונרד סלאטקין, ארה״ב
בטהובן: פתיחה ״אגמונט״, סימפוניה מס.8
ברנשטיין: פתיחה ״קאנדיד״
בארבר: אדאג׳יו לכלי מיתר
גרשווין: ״אמריקני בפאריז״
7 התזמורת הסימפונית חיפה
יום ראשון 22.6.25 20:00
מנצח: עמוס טלמון
פסנתר: עדן אגרנט-מגד
דוניצאטי: פתיחה ״בת הגדוד״
ליסט: קונצ׳רטו לפסנתר ולתזמורת מס.1
צ׳ייקובסקי: קפריצ׳יו איטלקי
רספיגי: אורני רומא
***
Comments